IŠČE SE 900 NEZEMLJANOV

Marec 18, 2008

O.K. Išče se 900 nezemljanov. Ni ga preveč razburilo, ko je zagledal ta natečaj. Že od prej je vedel, da je kupovanje linkov prepovedano s strani Googla. Natečaj Mladinske knjige je poizkus, kako obiti Googlovo “zakonodajo” in si za bedne novce (kvazi nagrado) priboriti čim večje število “anchor” linkov. Zmagovalca naj bi določala tudi komentiranost objave (kar seveda dvigne Googlov PR strani, na kateri je objava). Naivna ideja Frank-a Drake-a (ki si jo je mimogrde izmislil že pri osmih letih – verjetno kot substitut za novozavedajoče dejstvo, da Božiček ne obstaja) in v končni fazi njen “znansteveni” dokaz je kljub vsemu tako zanimiva, da je vredno poizkusiti – torej:

Kako zanesljive so Drakove predpostavke?

Drake-ova ideja je nujno povezana z njegovo religioznostjo in svetonazorom, ki je bil osnova njegove primarne socializacije. Večina svetovnih teorij je zasnovanih na ta način – nekatere zadanejo za dlje časa, nekatere zadanejo za kratek čas, nekatere zgrešijo, a kljub temu za nekaj časa obveljajo kot edine resnične – večina pa jih utone v času in prostoru. In vsemu navkljub je ob dejstvu, da nihče ne ve, kako veliko je vesolje smešno in patetično predstaviti znanstveni izračun, da obstaja potencialnih 900 planetov, ki premorejo pogoje za obstoj – ne samo za življenja (bivanja) ampak celo civilizacij, s katerimi bi “Zemljani” lahko vzpostavili stik. Verjetno obstajajo povezave z Williamom Jamesom in njegove “will to believe” doktrine, vendar se v to ne bi spuščal. In znanstvena fantastika je kljub vsemu samo fantastika (in ideja javiti se na ta natečaj je bila – dobiti knjigo Ali androidi sanjajo o električnih ovcah, ki je bila literarna predloga za enega mojih najljubših filmov: Blade Runner (Ridley Scott). Osnovno zavedanje človeštva (in vseh fiktivnih 900 civilizacij) bi moralo biti zgolj in samo zavedanje o minljivosti. O minljivosti sebe, sveta okoli nas, minljivosti 900 fiktivnih civilizacij in minljivosti zavesti. S tem bi morala biti pogojena tudi kvaliteta trajanja – našega mikro trajanja v vseobsegajočem Času. Bistvene komponente (ki jih obravnava v svojem zadnjem filmu Vampir z Gorjancev VVA) so le: prava Ljubezen in iskreno Prijateljstvo. Vse ostalo je trivia. Vse ostalo so sklepanja in predpostavke. Vse ostalo so strahovi, ki jih podpihuje filozofija. Vse ostalo je napuh in koristoljubje. Vse ostalo je tisto nerazumevanje Niča, iz katerega je nastalo vesolje, dinozavri in naše majhne zgodbe, ki jih poveličujemo samo zato, da ne bi mi sami izgubili smisla.

Ravno tako velika je verjetnost, da je naša “civilizacija” zgolj zabloda narave in vesolja, kjer so se primarni instinkti izrodili v strahove in posledice, v zlobo, napuh in sovraštvo. Živali na srečo ne premorejo teh “nad-občutji” in ravno to jih dela celoto z naravo in vesoljem – nas pa v izrodke. Posledično je bog deviant, ki nas je ustvaril po svoji podobi. Samo še zmenit se je treba kater bog je to bil, da najdemo glavnega krivca za vso bedo, ki jo nosi ena od 900 “civilizacij” v kvartu.

Seveda pri osmih letih verjameš marsikaj (nekateri celo celo trajanje /ta termin mi je ljubši od življenja, ker nekateri – vsaj njih večina – samo trajajo/), da pa to spremeniš v znanstveno teorijo je preoptimistično celo za tiste, ki verjamejo v čredo.

In smisel kometirati trivio, mladostne zablode je milo rečeno banalna.

Zakaj se nezemeljske civilizacije ne oglasijo?

… je tema, ki jo je po zgornjem zapisu verjetno banalno odpirati. Se mi zdi.

Od kod so prileteli Marilyn Manson, David Hasselhoff in Paris Hilton?

Hmm… Kakšno vprašanje? Tisti, ki se sprašujejo takšne stvari verjetno še vedno verjamejo, da otroke prinašajo štorklje, verjamejo v miško, ki odnese mlečne zobe, verjamejo v Božička in v podobne, a veliko nevarnejše oblike nadobstoja.

P.S.

Samo za vizualni opis: zelo pomembna (seveda relativna in izgubljena v času) misel o življenju, bitju in biti.

YouTube slika preogleda

P.P.S.

VESOLJE

Pripet je obvezen link za sodelovanje. Če boste množično komentirali to objavo (za kar vas iskreno prosim) bom verjetno dobil željeno knjigo zastonj. Ponaslov: Išče se 900 komentarjev – hej – dodam $anchor$ linke na vse komentarje… :-)

 • Share/Bookmark

18 odgovorov na temo “IŠČE SE 900 NEZEMLJANOV”

 1. Dajana dne Marec 18, 2008 ob 21:59

  Ja, zaradi mene lahko dobiš to nagrado. Mi je všeč zapis. ;)

 2. iztokgartner dne Marec 18, 2008 ob 22:21

  Če mi jo posodiš, ko jo dobiš, ti nalimam trideset komentarjev :)

 3. Poli dne Marec 18, 2008 ob 22:35

  Pričakuj več kot knjigo. Ciljaj na glavno nagrado; pa kaj potem, če boš razočaran. Saj si lahko želiš… “Nič ni resnično, vse je dovoljeno.” Še nasvet, da boš bliže uresničitvi svojih želja: zapisu dodaj povezavo http:/www.mladinska.com/vesolje ter o svoji objavi obvesti drugisvet.com. Brez koristoljubja in povsem dobronamerno…vesoljka z 901. planeta.

 4. vinci dne Marec 18, 2008 ob 23:07

  Poli: Alamut? Moja skoraj najljubša knjiga in ambicaja posneti film?

 5. vinci dne Marec 18, 2008 ob 23:10

  iztokgartner: kaj se je zgodilo z najinim sodelovanjem? Samo še 3 dni snemanja imam – sem jaz zajebal, ali si ti poniknil? Posodil bi jo pa tudi brez komentarjev. Čist huda knjiga – eno kopijo že imam – ampak v tem “trajanju” tako malo stvari dobim zastonj…

 6. Rad Bi Bil Smetulj dne Marec 18, 2008 ob 23:16

  Tapru link je zlomljen. Ves traffic posiljas http.com :) al je pa to namerno? Navem ce MK isce glih anchor linke, mal mem se slis. Elektromagnetni signali se spremenijo v sum ze po parih svetlobnih letih. Vsaj tko nej bi pogruntal zadnje cajte. Najblizja zvezda – 4 leta. Voyager 1 – kaksna tisocinka svetlobnega leta.

 7. vinci dne Marec 18, 2008 ob 23:28

  Rad bi bil smetulj: Jaz mislim, da sem popravil – bom pa dodal nofollow

 8. vinci dne Marec 18, 2008 ob 23:44

  Dajana: res si zaslužim to knjigo – bistvo te knjige je o pravici do domačih živali in poistovetenja “duše” z le temi. Svetujem branje

 9. Poli dne Marec 18, 2008 ob 23:47

  Vinci,zanimivo. Si vedel, da je Bartol ponudil roman za scenarij ameriški filmski družbi Metro Goldwyn Mayer, pa ga je ta zavrnila? Po moje je danes svet zrel za ta film, beri: film o nasilju in manipulaciji. In končno bi planet Slovenija dobil 1. Oskarja ter se tako zapisala v vesoljno zgodovino. Pričakujem preveč? Sicer pa, išče se 900 nezemljanov na http:/www.mladinska.com/vesolje :)

 10. vinci dne Marec 18, 2008 ob 23:59

  Poli: pravice za roman imajo francozi (trenutno) – film je še kako aktualen (samomorilski napadi skrjnežev – tako se moj film začne) – in vendar je: vse prepovedano in vse tako prekleto resnično… Sicer pa jebeš zgodovino: čez par miljonov let nas bo prav to sonce, ki nas sedaj ohranja žive ubilo. Tudi Greenpeace ne bo mogel poslati svoje misije tja. Minevanje nam je v krvi. In jebeš Oskarja, pomembno je IZŽIVETI…

 11. iztokgartner dne Marec 19, 2008 ob 00:03

  Vinci, mojo vlogo prižigalca luči Pavletu Ravnohribu ste zbrisal s scenarija, stanje na pokopališču sem zavrnil, zdaj pa me baje čaka vloga tipa, ki zakuri senik in celo stavek. Prav žal mi je, da te nisem pred kontaktiral, saj bi bil odličen vampir. Te pa povabim na premiero filma To je on, kjer igram glavno vlogo serijskega posiljevalca.

  Alamut? Uf, ja. Res odlična knjiga. Če po njej posnameš film, pa te proglasim za največjega carja na svetu. Četudi bo film slab.

  Uživaj, šefe in upam da požigalca ne zbrišete iz scenarija :)

 12. iztokgartner dne Marec 19, 2008 ob 00:06

  Glede vesoljcev, dragi Vinci, tudi midva ravno ne zgledava Zemljana. Ti zato, ker si posnel Poker, jaz pa zato, ker sem preveč nor, da bi bil Zemljan :)

 13. vinci dne Marec 19, 2008 ob 00:09

  Hej Gartner – v nedeljo smo črtali sceno sestanka vampirjev (vse zaradi ČA$$$A) – vse se podira (razen mene)

 14. iztokgartner dne Marec 19, 2008 ob 01:14

  Jebeš vse, glavno da se ti ne podreš in da tale projekt spelješ do konca. Z mano ali brez mene. V vsakem primeru imam hudo dober občutek, da bo kul.

 15. dajda dne Marec 19, 2008 ob 08:31

  Mi smo tvoji trije vesoljčki :-) cmokec dida, kolja, inti

 16. Iza dne Marec 20, 2008 ob 10:40

  Zanimiv zapis. Čeprav naključnega obiskovalca bolj potegne ime, vsebina sama pa ni nič posebnega. V bistvu praviš, da je Drake zabluzil, da je Dick car, da je tema natečaja brez veze in da snemaš kul film, če sem pravilno dešifrirala? Sicer pa se strinjam glede Dicka. Ovce prebrala v enem dnevu. Ta zadnji prevod je nov in boljši.

 17. rosa dne Marec 23, 2008 ob 02:22

  množično komentiram.

 18. fritz dne Marec 28, 2008 ob 20:08

  še en…

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !