PETICIJA S KOMENTARJEM

December 10, 2007

Prejel sem mail in odgovoril. Pozivam tudi vas. Začel bom z odgovorom:

Spoštovani, kolegi in ostali,

Osebno stojim trdno na stališču, da si vsak posameznik izbira in nosi posledice za dejanja, ki jih v življenju stori, ali počne. Prav vsaka oblast je nasilje nad človekom in prav vsak zakon posega v svobodo posameznika. In vse svoboščine posameznika so nevarnost za svobodo nekega drugega posameznika. Izolirane (getoizirane) združbe pa so zametek asocialnega, internega in marginalnega.

Vsekakor podpiram peticijo za spremembo tobačnega zakona predvsem v polju enakosti = kadilci bi morali imeti pravico do druženja v javnih prostorih z dovoljeno uporabo sredstev odvisnosti, ki jo uporablja-jo (mo). Omejitev svoboščin zgolj na tobak pa je enostavno preozka. Zahtevati bi morali pravico do neprilagodljivosti. Zakaj drobtine, če pa je duh ustvarjen ravno za presežke.

Vinci Vogue Anžlovar

Kamnik

—– Original Message —–

From: dsp@drustvo-dsp.si

To: Undisclosed-Recipient:;

Sent: Monday, December 10, 2007 1:00 PM

Subject: Peticija DSP

P e t i c i j a z a s p r e m e m b n o t o b a č n e g a z a k o n a

Člani Društva slovenskih pisateljev menimo, da je sprejetje t. i. tobačnega zakona, ob uveljavitvi pravice nekadilcev do življenja v zdravem okolju ter druženja v nezakajenih gostinskih lokalih, nedopustno poseglo v pravice neke druge skupine ljudi, torej kadilcev, in jim bistveno okrnilo pravico do svobodne izbire glede kajenja. Še posebej se je to že po nekaj mesecih od uveljavitve omenjenega zakona pokazalo v praksi, saj poraja številne absurdne življenjske situacije, nepotrebno nestrpnost in nezadovoljstvo. Izvajanje zakona je tako v večih segmentih in v različnih okoljih dobesedno ohromilo družabno življenje, vzpostavilo komunikacijske ovire in prispevalo k razgradnji socialnega življenja. V svoji skrajno potencirani obliki pa je, recimo, privedlo celo do prepovedi kajenja na gledaliških odrih, kar seveda ni le poseg v umetniško svobodo, temveč nerazumno pretiravanje v restrikciji.

Člani Društva slovenskih pisateljev smo prepričani, da je zdravo okolje za nekadilce v Sloveniji mogoče zagotavljati veliko bolj razumno, strpno in sprejemljivo za vse. Zavzemamo se torej za tako spremembo t.i. tobačnega zakona, ki bo tudi kadilcem omogočala dostojno družbeno in družabno življenje.

Feri Lainšček

Josip Osti, Smiljan Trobiš, Breda Smolnikar, Tone Dodlek, Sergej Verč, Andrej E. Skubic, Mitja Čander, Majda Koren, Matjaž Hanžek, Maruša Krese, Dušan Šarotar, Marjanca Kočevar, Bogdan Novak, Lenart Zajc, Vlado Žabot, Suzana Tratnik, Veno Taufe, Peter Kolšek, Bina Štampe Žmavc, Milan Vincetič, Cvetka Bevc, Saša Jovanovič, Kristina Brenk, Dim Zupan, Drago Druškovič, Miklavž Komelj, Mojca Kumerdej, Andraž Polič, Maja Vidmar, Mirko Zupančič, Aksinja Kermauner, Miloš Mikeln, Vasja Predan, Franc Zadravec, Niko Grafenauer, Igor Likar, Mate Dolenc, Aleš Čar.

Peticiji se lahko pridružijo tudi nečlani društva, ki naj svoje soglasje k podpori pošljejo na naslov Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana) ali na dsp@drustvo-dsp.si.

 • Share/Bookmark

8 odgovorov na temo “PETICIJA S KOMENTARJEM”

 1. Irenca dne December 11, 2007 ob 16:02

  Prikimavam in ploskam.

 2. Nick Laos dne December 11, 2007 ob 16:18

  podpišem in narišem.

 3. Domen dne December 21, 2007 ob 00:05

  Za ljudi, ki živimo zdravo življenje, je ta zakon eden najboljših.

 4. diskriminator dne December 24, 2007 ob 07:28

  negodovanje nad zakonom s strani tistih, ki jih je zmotil pri njihovi nezdravi razvadi in zastrupljanju vseh v okolici, je razumljivo in celo legitimno. popolnoma nerazumno pa je slikanje tega zakona kot diskriminatornega. namrec prav vsem ljudem so z njim enako omejene iste dejavnosti. vsi lahko gremo v iste javne prostore in vsi lahko se naprej kadimo, nihce pa ne sme kadit v javnih prostorih. o diskriminaciji torej ne more biti govora. z analognim premislekom kot vodi kadilce v kricanje “diskriminacija!”, bi lahko tudi pijani rekli, da so diskriminirani, ker ne smejo vozit pod vplivom alkohola.

  zakon mogoce ni optimalen, mogoce niti dober ni, o tem ne bom sodil, ker ga dovolj ne poznam, vsekakor pa dokler uveljavlja za vse ljudi ista pravila, in to jih, NI diskriminatoren. res krasna skupina podpisanih intelektualcev, ki zaradi zgubljenosti v dimu lastnih interesov, se tega ni sposobna sprevidet. vsaj dokler se ga lotevate s tako praznimi obtozbami, upam da bo zdrzal, ker bo ce ne to zmaga odvisniske histerije nad razumom.

  ps. kdo je veno taufe?

 5. vinci dne December 31, 2007 ob 07:43

  Diskriminator – nimaš prav. Če nimaš pravice izbire je to vsekakor diskriminacija. Mislim, da je govora o tem, da se dovoli lokale, ki so namenjeni samo kadilcem. Tudi fukat je prepovedano na javnih mestih, čeprav fuka več ljudi, kot jih kadi, pa se to vseeno sme v hotelih. Si predstavljaš napis v hotelski sobi: SAMO ZA NEFUKAČE.

  Povezava s pijanimi vozniki je na tem mestu smešna in neumestna. In zopet bi morala vlada (če že prepoveduje kajenje) financirati učinkovite odvajalne programe.

  Pri tem je tako smešno, kot v prometni varnosti – povsod (razen v Nemčiji) je omejitev hitrosti max 130 km/h. Najpogostejši vzrok smrti na cestah je prevelika hitrost – zakaj nimajo avtomobili blokade pri 130 km/h. To je tehnično izvedljivo, vendar ni koristno za različne vlade. In pri tem en sam avtomobil izpuha na dan 11.000 x več škodljivih snovi kakor aktivni kadilec.

  Zato je diskriminacija – problem pa ni rešen…

 6. vinci dne December 31, 2007 ob 07:45

  P.S. Veno Taufer je slovenski pesnik – jaz sem poziv kopiral in pastal, verjetno so se zatipkali.

 7. vetervlaseh dne Januar 25, 2008 ob 19:34

  kadilski zakon je men osebno čist ql… vsaj ne smrdiš ko prideš iz javnega prostora, kjer si prej smrdel če si šel vn… pa ni mi treba nikol več vdihavat tistega dima (razen če se sam odločim in sem v družbi tistih ki to počnejo)… prej je bila diskriminacija, ne pa sedaj.

 8. lucijat dne Januar 30, 2008 ob 21:13

  Ne vem zakaj, pa vendar me ta protikadilski zakon vedno znova spomni na sledeče besede: “Vse manj je dobrih gostiln, vse manj je dobrih ljudi…” (asociacija, torej, ni isto, spominja samo) Torej, kliknem na link in podpišem :-) @ vetervlaseh: Zakaj pa zdaj ni diskriminacija? Ker ti ne smrdiš po čikih al kako? Sam zato ker tebi ugaja definitivno ne moreš rečt, da pa zdej ni diskriminacija.No, sicer pa, vsakemu svoje.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !