ODPOTOVAL JE FRANCI SLAK

November 1, 2007

Nikoli nisva bila prijatelja in kljub temu so se najine poti stokrat prekrižale. Bil je eden tistih, ki je od mene pričakoval preveč.

Prvič sem ga videl v bifeju Turist – bedasta zgodba. Govoril sem z Ninom De Glerio, ki mi je predlagal, da bi igral v videospotu benda Quatebriga. Ne vem zakaj je šel dialog takole: “Samo, da ga ne bo režiral Franci Slak!” In kot zanalašč, je Franci Slak stal v isti vrsti, pred blagajno pajzlastega bifeja Turist. Takrat sem imel občutek, da je zmrcvaril Butnskalo. Ta občutek me nekako ni minil. Nato sem igral v tistem spotu – fanta s trobento. Franci mi je ponudil vlogo v filmu Hudodelci. Glavno. In se mi je takrat zdelo brez veze. Obnašal sem se, kot da vse vem in znam in da imam polna jajca sveta. Takrat sem imel bend Marcus 5 in tisto leto smo bili sprejeti na Novi rock v Križankah. Jaz sem ravno prišel iz Kanade. Ko sem videl film, mi je bilo žal. Vlogo je dobil Mario Šelih. Naslednjo vlogo mi je ponudil Damjan Kozole v filmu Usodni telefon, Prav zaradi izkušnje z Hudodelci (ko sem prebral roman, mi je bilo še bolj žal) sem vlogo v fimu Usodni telefon sprejel. In mi je bilo spet žal. In mi je še.

Potem sem ga srečal na Kulturni skupnosti Brut. Takrat sem se že začel ukvarjati s filmom – bedno. Počasi. Negotovo in posrano. Čeprav sem se delal, da vse vem in vse znam (podobno kot Fetalij) in da me ne zanima, kaj si drugi mislijo. Imelsem fan klub in sem bil “kao” huda faca. Par stvari sem zasral in kljub vsemu se mi je zazdelo, da bi pa lahko jaz kaj tukaj naredil. In kljub vsemu sem naredil v glavnem sranja.

Sprejemni na AGRFT. Bil je v komisiji. Najprej sem moral naredit diferencialne, ker nisem imel ‘časa’ naredit srednje šole in je bil tam. Videti je bilo kot, da se me ne spomne. Ob ostalih – Koršič, Klopčič… In vsi so pričakovali več in preveč od mene.

V gasilskem domu na Povšetovi smo imeli prostor za predmet montaža, ki ga je Franci učil. . Ogled filma Performance (Nicholas Roeq & Donald Cammell) se je sprevrgel v hecen razplet. Franci nas je vprašal, kaj si o filmu mislimo in jaz (takrat poln sebe, panker, novovalovec, anarhist) sem komentiral, ta je to eno hipuzlarsko sranje narejeno na drogah (takrat nisem ne pil, ne jemal drog). Franci se je tako razpizdil, da me je vpričo vseh klofnil okrog ušes. Na predavanju. Vse kar sem uspel reči je bilo: “Pa koji kurac me sprašuješ, kaj si mislim, če ne preneseš mojih misli!” Jaz: Užaljen. Ponižan. Ampak vseeno mu nisem zameril. Še vedno verjamem, da te lahko razočarajo in prizadenejo le tisti, o katerih imaš boljše mnenje. In on ga je o meni imel. In sem ga takrat razočaral. Bedasto pri vsem skupaj je, da je Performance v Top 20 mojih filmov. Mnogo pozneje. Ampak takrat še nisem štekal. Kdo pa šteka da je DANES (tukaj – zdaj) eno posrano anticipiranje.

Še nekaj stikov je bilo v letih, ki so minila. Nazadnje sva imela resen kontakt, ko sva se srečala na Zmajskem mostu leta 2004 in je rekel,če mu posodim jurja eurou. Takrat je ravno delal (produciral) film Tu pa tam. Prav nisem imel denarja in sem si dejansko jaz sposodil 400 in sem mu tistega jurja prinesel naslednji dan. Hmm – oba sva na to pozabila. Enkrat sem se sicer spomnil na to (mel sem strašansko finančno dramo), ga poklical – a je imel ravno takrat probleme z mojim stricem (s katerim sicer nimam kontaktov) okrog neke najemnine. Potem ga nisem več poklical.

Nazadnje sem ga videl na premieri filma Ljubezen, Traktor in Rock’n'roll. Bil je shujšan. Upadel. A kljub vsemu z dvignjeno brado in trdim stiskom roke.

Verjetno bi bilo drugače, če ga ne bi poznal. Kdo ve – mogoče celo bolje. In vsemu navkljub me je zaznamoval. Ker je verjel v jeznega sralca, ki vsekakor ni verjel sam vase. Hecno očetovska figura. In prav ne maram biti patetičen.

Vsi bomo šli. Itak.

Škoda je samo, da gremo preden nehamo bit jezni. In preden zaštekamo. In preden smo dovolj veliki, da se prične uresničevati tisto, kar bomo naredili, ko bomo veliki.

Moja bivša žena je imela en velik preblisk (poleg nebroj njih, da ne bo pomote) in sicer: rekla je, da si želi, da bi na njenem nagrobniku pisalo zgolj in samo: ODPOTOVALA.

Franci Slak, ODPOTOVAL v soboto, 27.10.2007

 • Share/Bookmark

10 odgovorov na temo “ODPOTOVAL JE FRANCI SLAK”

 1. simonarebolj dne Oktober 31, 2007 ob 01:01

  O, hvala. Še dobro, da si doživljal, kar si doživljal, in uspel sestavit pregled nad doživetim. Ni samo po sebi umevno. In Slak je odšel, ti si zapisal tak “sinopsis”, kot ga verjetno sicer nikoli ne bi mogel … nekateri smo prebrali … in občutek ni kar tako za mimogrede … je Velik … z njim naprej …

 2. butn! dne Oktober 31, 2007 ob 05:46

  zame sta oba carja, tudi s pokončno držo… kudos obema!

 3. PHAETON dne November 1, 2007 ob 00:42

  Saj je nesmiselno komentirat tvoje poste.Tko vse poveš, da je še komentar ‘cool’ odveč. Misli z roko v roki. Mogu sem to napisat pa čeprav s tem packam tvoj blog.

 4. nadja dne November 1, 2007 ob 19:22

  …se mi zdi to odlična tema za naslednji tvoj film… zdaj si že dovolj “velik, da se začne uresničevati…” …preden odpotuješ. lp p.s. …ko bom velika, bom imela dovolj časa za delat filme…

 5. markopigac dne November 5, 2007 ob 05:01

  No, upam, da se ne bo kdo prevec zapicil v tistih 1000 evr in mislil, da si spisal to zgolj zaradi njih. zelencev.

  ave, obema.

 6. iztokgartner dne November 5, 2007 ob 05:18

  Vinci, misliš, da bi se tvoj lajf obrnil drugače, če bi namesto Šeliha dobil Hudodelce?

 7. katja dne November 6, 2007 ob 02:58

  Lepo zapisano. S spoštovanjem do obeh. Po dopoldanski črnini v Kinoteki je, meni osebno – in hvala zato in za to-manjkal ravno tvoj zgornji zapis.

 8. vinci dne November 6, 2007 ob 22:35

  Hmm, Marko, sem mislil da je prišlo ven, da: kljub temu, da sem takrat rabil denar mi ni bilo mar zanj, ker sem vedel, da ga je vložil v film – pa magari v Tu pa tam.

  Iztok – ne bi bilo drugače. Verjetno bi mu pokvaril film – nisem fotogeničen in preveč se ukvarjam z drugimi stvarmi, da bi lahko predano igral.

 9. iztokgartner dne November 7, 2007 ob 01:17

  Mario je res kul dečko meni. Eden redkih igralcev, ki je bil na pravi poti, da postane slovenski seks simbol. Si ga videl v Remmingtonu? Edini dedec, ki je šel tako divje med noge kaki igralki. Pa nazaj polizani lasje pa čeden obraz.

  No ja, tudi to nisi bil slav v Usodnem telefonu.

  Vidim pa, da ti gre režija bolje od rok. Jebat ga, pa bodi kot stari dobri Hitch in se pojavi le na hitro v vsakem svojem filmu.

 10. mikica dne November 13, 2007 ob 12:24

  Ja, to z očetovasko figuro Francija Slaka je čista resnica in to, da je videl do centra človeka tudi res. Odkar je odpotoval, se mi zdi kot da je odpadel ščit moje hrbtenice in da končno odraščam – odraščam tako da lahko slonim na svoji. Tebi Vinci pa želim, da se tvoja masajska energija ponovno utelesi v novem celovečercu.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !