Thomas Hammarberg: Selitev je nesprejemljiva

November 17, 2006

Hammarberg meni, da se imajo Strojanovi pravico vrniti domov – Pozdravil je prizadevanja vlade, zlasti ministra Zvera – Oster do Hanžkovih kritikov

Pet 17.11.2006

 

OBJAVLJAM ČLANEK IZ DELA. VSAJ EVROPA MISLI PODOBNO KOT MISLIMO NA TEJ STRANI.

 

Ljubljana – »Nesprejemljivo je, da je morala skupina ljudi zapustiti svoje domove, ker je večinsko prebivalstvo na tistem območju to zahtevalo in ker je bila varnost te manjšine ogrožena,« je Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, ocenil dogodke v Ambrusu, potem ko se je o njih pogovarjal z vpletenimi stranmi. Če je kdo storil kaznivo dejanje, ga mora obravnavati policija, nedopustno pa je kolektivno kaznovanje, je prepričan. Zaskrbljen je zavoljo kritik, ki jih je slišati na račun ombudsmana, hkrati pa je pozdravil prizadevanja vlade, predvsem šolskega ministra Milana Zvera, za rešitev nastalega položaja.

»Strojanovi so slovenski državljani in imajo po Evropski konvenciji o človekovih pravicah enake pravice kot drugi državljani, da se sami odločijo, kjer bodo živeli, do svobode gibanja in do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja,« je strnil komisar in dodal, da ima družina pravico do zaščite pred verbalnimi in fizičnimi grožnjami. V grožnjah proti Strojanovim je zaznal rasističen in protiromski ton. »Kriminal posameznika je v pristojnosti policije. Sum kaznivega dejanja je treba naznaniti policiji, ki mora zadevo raziskati in ukrepati v skladu z zakonom. Zanje ne sme biti kolektivno kaznovana skupnost, ki ji pripadajo ti ljudje, kajti v takem primeru so prizadeti nedolžni, tudi otroci,« je dejal Hammarberg. Po njegovem mnenju so Strojanovi sicer privolili v selitev, a zato, ker jih je bilo strah. »To ni dopustno. Imajo pravico, da se vrnejo na svoje domove, če se želijo, in dolžnost države je, da jih zaščiti. Tudi s policijo, ne glede na stroške. Gre za vprašanje pravic. Finančni vidik ne bi smel biti pomemben. Vseeno pa mislim, da utegne biti dolgoročno cena višja, če v takih primerih posamezniki ne bodo varovani,« je Hammarberg odgovoril na novinarsko vprašanje, naj komentira premierovo izjavo izpred nekaj dni o stroških za 200 specialcev.

Sicer pa se je o državnih oblasteh izrazil bolj kot ne pohvalno. »Vem, da si vlada, predvsem šolski minister, resno prizadevajo najti rešitev tako ambruškega primera kot integracije romskega prebivalstva. Všeč mi je njihov pristop,« je izjavil komisar in poudaril, da so bili pogovori z vsemi tremi ministri, Dragutinom Matejem, Janezom Podobnikom in Milanom Zverom, konstruktivni. V njihovih odzivih je zaznal elemente samokritike, na kar redko naleti pri tovrstnih obiskih.

»Spoštujem prizadevanja za odpravo tega problema. Tudi na drugih področjih, kot so model romskih svetnikov, usposabljanje policije za delo z manjšinami in delo v šolah za izboljšanje možnosti za izobraževanje romskih otok vidim korake v pozitivno smer. Vendar se je po drugi strani treba odločno postaviti po robu sleherni ksenofobični težnji v družbi,« je povedal Hammarberg in opozoril, da se morajo v takih primerih oglasiti mnenjski voditelji, politiki, tako vladni kot opozicijski, in cerkveni voditelji ter se jasno postaviti za spoštovanje človekovih pravic.

Zakaj se ni sestal tudi z Ambrušani? »Tukaj sem bil dan in pol. Precej časa sem porabil z vladnimi predstavniki, ki so mi predstavili stališča večinskega prebivalstva v Ambrusu. Dobil sem tudi poročila o nedavnem dogajanju. Ne želim zbujati občutka, da prevzemam vlogo vlade, ki je odgovorna za rešitev problema. Jaz lahko le svetujem.« Ravno tako se ne želi vmešavati v pogovore med oblastmi in družino, priporoča pa dialog med vsemi vpletenimi.

Barbara Hočevar

  • Share/Bookmark

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !